Vad får jag förändra i mitt boende?

Du som bostadsrättshavare får göra förändringar i lägenheten. Dock ska förändringar alltid utföras på ett fackmannamässigt sätt och du får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar:

  • Ingrepp i en bärande konstruktion
  • Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme eller vatten
  • Annan väsentlig förändring av lägenheten t.ex. tillbyggnad eller förändring av lägenhetens yttre

Åtgärd som kräver bygglov, marklov eller bygganmälan utgör alltid väsentlig förändring.

När du planerar att utföra en renovering var vänlig ta kontakt med styrelsen i god tid. Styrelsen kan då hjälpa till och informera samt kanske ge dig exempel på åtgärder som andra medlemmar har gjort i sin lägenhet. Formellt vill styrelsen att en ansökan renovering fylls i och skickas in till styrelsen innan renoveringen påbörjas. Ansökan hittar du under detta stycke.

Även ändringar som inte är bygglovspliktiga men som påverkar grannarna behöver grannarnas samtycke.

Till exempel behöver du vara överens med din granne om du vill ersätta en häck mot ett staket även om staketet i sig inte är så högt att det är bygglovspliktigt.

Om du som bostadsrätthavare vidtagit åtgärder som innebär att du överskridit din befogenhet att ändra i lägenheten kan du bli skyldig att återställa lägenheten i dess tidigare skick.

Tilläggsupplåtelse

I samband med föreningens bildande på 60-talet så uppläts lägenheterna som bostadsrätt, vilket innebär att bostadsrättshavaren får nyttjanderätt till lägenheten. Till lägenheten hörde ursprungligen förrådet och carporten men inte trädgårdsytan. Eftersom en hel del lägenheter med tiden har byggts ut beslutades på årsstämman 2015 att tilläggsupplåtelseavtal skulle skrivas med de som önskade där hela markytan utmed lägenhetens ytterväggar från gatan och in till den gemensamma parken (till varje upplåtelse medföljde en specifik ritning) samt byggnader på markytan uppläts med nyttjanderätt.

Alla bostadsrättsinnehavare har inte skrivit på detta avtal så kontrollera vad som gäller för just din lägenhet.

Inre förändring

Underhåll av lägenheten

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

Du som bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenhetens inre delar.

Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.

Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas av dig som bostadsrättshavare framgår av föreningens stadgar i paragraf 5. Där kan du se en uppställning på exempel.

Bostadsrättshavaren har ett ansvar för att minimera effekten av skador då de inträffar. Du ska alltså i möjligaste mån anmäla skada och förhindra att skadan får omfattande konsekvenser så fort du får kännedom om skadan.

Brandvarnare ska finnas i alla bostäder. För mer info https://www.rsyd.se/hem-och-fritid/brandsakerhet-i-hemmet/brandvarnare/

Om du som medlem själv gör förändringar som medför skador och reparationskostnader som ej skulle uppkommit vid originalutförande ansvarar du själv för reparation.

Renovering av våtutrymmen

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Vid renovering av badrum ska ska den befintliga golvbrunnen alltid kontrolleras så att den inte är för gammal eller defekt. Äldre golvbrunnar än 1990 ska alltid bytas ut. Vid byte ersätter föreningen själva kostnaden för den nya godkända golvbrunnen inklusive installation upp till 4.500 kr vid uppvisande av kvitto med specifikation.

Branschregler:

Våtrum https://www.gvk.se/branschregler/

VVS https://www.sakervatten.se/branschregler/online/1

Efter reliningen i föreningen är det speciellt viktigt att renovering av golvbrunn görs på rätt sätt. Klicka på länken nedan "drift- och skötseinstruktioner för renoverade ledningar" instruktioner hur det ska gå till.

Förändringar i lägenheterna

Vid tillbygge som ökar boyta kommer ny mätning av boarea göras som underlag för förändrat avgiftsgrundande andelstal och eventuellt ökad månadsavgift.

För er som har torkskåp kvar är det bra att känna till att det finns ett särskilt varmvattencirkulationssystem för detta. Om torkskåpet tas bort och systemet pluggas igen kan det få konsekvensen att det tar längre tid att få varmvatten i kranarna.

Föreningen kan ålägga den som tagit bort ett torkskåp och underlåtit att säkerställa varmvattencirkulationen att återställa en fungerande varmvattencirkulation.

Yttre förändring

Renoveringar i trädgårdarna

Föreningen svarar för det yttre underhållet förutsatt att det ej gäller förändring eller tillbyggnad som du själv har gjort eller en tidigare ägare till lägenheten har gjort. Alltså har du till exempel byggt en ny altan är det du som ansvarar för underhållet på denna.

Du som bostadsrättsinnehavare och medlem svarar dock för att trädgården runt huset och uteplatsen hålls i god ordning. Dels av hygienskäl och dels av respekt för grannarna. Föreningen kan efter uppmaning om att städa tomten anlita entreprenör vilken bekostas av bostadsrättsinnehavaren.

Även om din bostadsrätt är ett fristående hus med egen ingång och trädgård och du som bostadsrättsinnehavare har nyttjanderätt tillhör både huset och trädgården föreningen (fastigheten ägs av bostadsrättsföreningen). Du har därför inte rätt att göra förändringar av husets yttre eller av trädgården utan att ha tillstånd av styrelsen. Förändringar av staket, trädäck och andra liknande fasta installationer kräver därför styrelsens samtycke. Detta är oftast inga bekymmer men det är viktigt att styrelsen vet vad som utförs på föreningens fastighet. I värsta fall kan du tvingas att på egen bekostnad ta bort det du har byggt.

Alla förändringar av omfattande art i trädgården kräver grannarnas godkännande.

Kontrollera alltid vilka regler som gäller för bygg- eller marklov hos stadsbyggnadskontoret innan arbetet påbörjas. Exempel på regler är hur högt ett staket i tomtgräns får vara eller hur högt över mark ett altangolv får byggas.

Mer info på Malmö Stad: https://malmo.se/Bo-bygga--miljo/Bygga-nytt--bygga-till.html

Förändring i fasad

Föreningen ansvarar för skötsel och underhåll av fasaden. Därför är inga ingrepp/infästningar tillåtna i fasaden förutom fönstermarkiser och blomlådor.

Det är alltså inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd att sätta upp utomhusantenn, utedel till värmepump eller andra fasta installationer i yttervägg som föreningen ansvarar för.

Inglasning av altan/uteplats

För inglasning av altan/uteplats krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

SPA-bad eller större barnpool

Tänk på om du planerar för ett SPA-bad eller större barnpool att om du har klor i vattnet får detta ej tömmas i dagvattenbrunnar utan ska hanteras som avloppsvatten. Spa/Pool på tomten är endast tillåtet om tomten är överlåten till bostadsrättsinnehavaren och därmed ansvarar också denna att poolen är täckt på ett sätt så att drunkningsolyckor inte kan ske.