Enligt ett beslut av årsstämman 2021 är det inte tillåtet att installera air condition (AC) i din bostad om du inte har ett läkarintyg att du behöver en av medicinska skäl. Har du ett sådant läkarintyg ska du även ha godkännande av närmsta grannar samt skriva ett avtal med föreningen om vad som gäller kring ansvar och service.
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år skall hyresgästen avstå från besittningsskyddet. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
Stadgarna godkänner andrahandsuthyrning under en period om högst tre år.
Föreningen har installerat fiber under våren 2018 och har bredbandsanslutning på 100/100 med serviceleverantören Ownit samt basutbud av TV-kanaler. Kostnaden ligger som en obligatorisk kostnad utöver avgiften. Får du problem med bredbandet eller tv tjänsten ska du kontakta Ownits kundtjänst. Det finns också möjlighet att beställa högre hastighet och/eller fler TV kanaler via Ownit. Beskriv avtalet kort och att det ingår i avgiften.
Tänk på att tjänstefördelaren och tv-boxen inte är personlig utan tillhör lägenheten och därmed ska lämnas kvar vid flytt. Dock är det bostadsinnehavaran själv som står för inköp av ny tv-box och tjänstefördelare om de skulle gå sönder, skadas eller försvinna.
Varje lägenhet har sin egen elmätare och varje bostadrättshavare kan teckna sitt egna avtal
Bostadsrättsföreningen är försäkrad genom Trygg Hansa. Nedan hittar ni försäkringsbrevet som ni behöver om något händer som innebär att ni behöver nyttja försäkringen. Som boende behövs även en hemförsäkring men man behöver inte ha något bostadsrättstillägg för det ingår i föreningens försäkring.
Vi har separat skadedjursförsäkring via Anticimex (mer info under "råttor och övriga skadedjur").
Värmerören kan stängas av i krypgrunden. Tänk på att lägenhet A och B delar på värmerören. Inhämta alltid ett godkännande av din granne att stänga av värmen i god tid innan. Efter att värmen varit avstängd är det nästan oundvikligt att elementen behöver luftas. Detta är ett underhåll som den boende själv måste utföra. Endast Bredablick har tillgång till krypgrunden så meddela dem i god tid att ni behöver komma åt att stänga av värmen.
Föreningen har skadedjursförsäkring hos Anticimex. Ni kan kontakta dem direkt om ni får problem med skaddjur av något slag. Meddela dock även gärna styrelsen så att vi har möjlighet att ta ett helhetsgrepp om det finns problem på flera ställen.
Tips för att försöka hålla gnagare borta:
Det finns 6 stycken trädgårdsavfallstunnor som står vid tvättstugan. Dessa är för gemensamt bruk och töms var 14:e dag.
Avgiften för sophämtning är en obligatorisk kostnad som läggs utanpå avgiften på avierna. Tömning sker varannan vecka av VA-Syd. Det går att mot en avgift ha tätare sophämtning eller beställa ett större kärl. Beställning görs via styrelsen och kostnaden för detta läggs på månadsavgiften.
Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid och var allmänt försiktig med eld.
Uteplatsen på baksidan av lägenheterna ser lite olika ut för de olika husen. Vissa har enbart tak över sin uteplats medans andra har det helt inglasat eller vägg med fönster.
Föreningen ansvarar för byte av taken när de går sönder så att det till stor del läcker in vid regn. Viktigt att tänka på är dock att uterummen är att räkna som en utemiljö och är det därför inte 100 % tätt även om det är inbyggt. Vissa läckage in är därför att ses som naturliga och du kan inte räkna med att kunna förvara tex dynor eller andra textilier där under vintern.
Vid inbyggda uterum bildas det ibland kondense vid väderskiftningar. Detta beror på för lite ventilation och drabbas ni av mycket kondens behöver ni se över möjligheten för luften att röra sig runt i utrymmet.
Vatten ingår i månadsavgiften. Av hållbarhetsskäl och ekonomiska skäl för föreningen så uppmanas medlemmarna att hushålla med vattnet och följa myndigheternas rekommendationer.
http://sydvatten.se/hur-anvander-du-vatten-klokt/
Gräsmattan i parken vattnas inte, egen gräsmatta får inte vattnas om bevattningsförbud råder.
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i föreningens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när kranen står och droppar. Stäng fönster och dörrar när det är kallt. Duscha inte onödigt länge. Kostnader för vatten, värme och el (gäller ej hushållsel) betalas av alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
Vattnet kan stängas av i varje lägenhet med hjälp av ventilerna i garderob på bottenplan. Om ventiler behöver bytas eller vatten behöver stängas av av andra skäl ska detta göras via Bredblick och berörda grannar ska förvarnas genom lapp i brevlådan i god tid innan avstängning sker. Rudhögsgatan/Axhögsgränd delar en stam och Nolhögsgatan/Nilshögsgränd en. Efter en avstängning kan rören behöva spolas igen helt för att vattnet inte ska vara missfärgat av invändiga beläggningar i vattenrören.
Vid bortforsling av vitvaror – kontakta styrelsen som i sin tur tar kontakt med VA Syd för att beställa hämtning. https://www.vasyd.se/Artiklar/Avfall/Grovavfall-hamtning
Värmen i lägenheterna kommer från fjärrvärme från EON. Värmen ingår i månadsavgiften och den kan inte reduceras med anledning av att bostadsrättsinnehavaren installerar egen värmekälla. Vid tillbyggnad får inkoppling av nya värmeelement kopplas in i befintligt värmessystem.
Överlåtelser hanteras av vår ekonomiska förvaltare Bredablick. De flesta överlåtelser hanteras av mäklare i samband med att en bostadsrätt säljs. Mäklaren kan då ta direktkontakt med Bredablick.
Normalt så måste en överlåtelse eller gåva kombineras med att nuvarande ägare begär ett utträde ur föreningen samt att den nya ägaren/ägarna begär inträde. Blanketter för utträde/inträde finns på Bredablick.se. Tänk på att man inte kan överlåta en bostadsrätt till någon som inte är skriven på adressen. Kontakta Bredablick för att få information och svar på hur rutinerna fungerar i föreningen.
https://bredablickforvaltning.se/for-maklare/
Det är föreningen som avgör om den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Detta sköter anlitad mäklare.